Mini serniki od serca…

W przygotowywaniu posiłków najpiękniejsze jest to, że można przygotować je dla kogoś i dosłownie obdarować odrobiną szczęścia. Mój dom, a w nim moja kuchnia to mała świątynia, w której powstają posiłki dla ukochanej osoby. Poznaliśmy się właśnie w tych „czterech ścianach” i zakochiwaliśmy przy kuchennym stole. Jest moim przyjacielem i pierwszym szczerym recenzentem wszystkich potraw. Chociaż ze słodyczy najlepszy jest według niego soczysty stek… to tak jak ja, uwielbia serniki. Stąd przygotowuję je czasem dla dwojga w wersji mini. Taki deser to nietypowe połączenie niezwykłej konsystencji (kruchej, ale wilgotnej!) ciasta czekoladowo-kokosowego i aromatycznej masy serowej z dodatkiem malin. Źródło endorfin, które zażegna każdą kryzysową sytuację. Ciasto idealne na wieczór i poranek we dwoje. Zapraszam na wyjątkowy przepis… od serca.

DSCI0310

Mini serniki ze spodem czekoladowo-kokosowym

Składniki ciasto:

  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej białej
  • 150g drobnego brązowego cukru
  • 25g kakao bez cukru
  • 100g oleju kokosowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

masa serowa:

  • 300g sera twarogowego zmielonego
  • 1 jajko
  • pół szklanki brązowego cukru pudru
  • przyprawa do sernika Delecta / cukier waniliowy, skórka z cytryny, kardamon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • maliny i mięta jako dodatek

surowe-horz

Piecz... ot tak... prosto z serca!Przygotowanie:

  • mąkę przesiewam przez sito do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i sól
  • w osobnym naczyniu mieszamy olej kokosowy, 150g cukru, kakao i wodę
  •  ciągle mieszając stopniowo dodajemy  część sypką z mąką
  • krótko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h
  • zmielony ser miksujemy z cukrem i przyprawą, dodajemy jajko, a następnie łyżkę mąki

 

  • po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm
  • wyklejamy foremki, a następnie wypełniamy masą sernikową
  • foremki wstawiamy do większego naczynia, które wypełniamy do połowy wodą
  • serniki pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st.

 

oloz serca

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s